Кабинетът реши да предостави безвъзмездно за управление на община Костинброд два имота на Министерство на земеделието и храните за изграждане на обект, финансиран с европейски средства.

Имотите се предоставят във връзка с изграждането на обект „Интегриран проект за изграждане на ПСОВ гр. Костинброд и доизграждане и модернизиране на канализационната и водопроводна мрежи и съоръжения по тях за гр. Костинброд".

Общината е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" и има сключен договор за безвъзмездна финансова помощ.

Правителството безвъзмездно предостави за управление имоти - публична държавна собственост на Министерството на финансите (МФ) и на Софийската филхармония. Имотът, който ще ползва МФ, се намира на 4-ия етаж на ул. ,,Алабин'' № 38 в София и е с отпаднала необходимост за Министерството на културата.

На Софийската филхармония се предоставят четири помещения и коридора между тях - те са част от имот, който е с адрес гр. София, ул. „Аксаков" № 1. С изпълнението на решението ще се подобрят условията за работа в двете администрации.
С други решения общините Враца и Троян ще получат имоти публична държавна собственост.

Теренът, който ще ползва община Враца, е с отпаднала необходимост за Министерството на вътрешните работи. Той се намира в землището на село Баница, местността „Край село“ и включва 3 сгради. Те ще бъдат отдадени от общината под наем чрез търг на собственици на животновъдни обекти с пасищни животни. По този начин те ще се поддържат и стопанисват и ще се спре разграбването и разрушаването им.

Община Троян ще ползва предоставения й имот за провеждане на различни образователни, социални и здравни мероприятия. Той се намира на ул. „Бор" № 2 в с. Шипково и е с площ 13 663 кв. м и построени шест сгради.

Кабинетът промени от публична в частна държавна собственост статута на 7 военни имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия.

Част от имотите се намират в гр. Варна (поземлен имот с площ 174430 кв. м застроен с 27 сгради ) и м. „Кара тепе”- поземлен имот с площ 84 256 кв. м. Другите имоти се намират в с. Болярско, местност „Летището”, община Тунджа (поземлен имот с площ 64 247 кв. м. застроен с 12 сгради), в с. Дядовци, м. „Кара Бурун”, община Ардино ( поземлен имот с площ 24181 кв. м, застроен с една сграда ), в гр. Нова Загора, ул. „Патриарх Евтимий” (поземлен имот с площ 127 687 кв. м застроен с 26 сгради), гр. Балчик, м. „Летището” ( поземлен имот с площ 470 989 кв. м, застроен с 11 сгради) и в с. Белица, м. „Антимовския блок”, община Тутракан (поземлен имот с площ 1126 кв. м. застроен с една сграда)

С друго свое решение Министерският съвет даде съгласието си за продажба на недвижими имоти, собственост на „Врана" ЕАД, гр. София. Дружеството е със сто процента държавно участие, собственост на Министерство на земеделието и храните.

Паричните средства от продажбата на недвижимите имоти ще останат в търговското дружество, като с тях ще се погасят стари задължения, ще се осъществят мерки по оздравяване на дружеството и ще има потенциал за развитие и инвестиции, чрез които „Врана" ЕАД да може да отговори на изискванията за съвременно стопанство.

„Врана" ЕАД, гр. ще обяви начална цена не по-ниска от пазарната стойност, определена от независим оценител, сертифициран от Камарата на независимите, оценители в България.