Предимно банкери и мениджъри във финансовия сектор купуват малкото луксозни жилища в централната част на Лондон за последните четири месеца, вследствие шумотевица около кредитните пазари, предава турският ежедневник "Turkish Daily News".

Закупуването на имоти на цени от 2 млн. британски паунда до 4 млн. във финансовите среди се е увеличило с повече от 25% за периода от месец август до миналата седмица.

Получените бонуси като допълнителни възнаграждения от работещите в сферата на финансовото обслужване са основен източник за закупуването на половината от жилищата през тази година.

Независимо от високите цени в британската столица, най-привлекателните места за ново жилище са в идеалните централни части на града.

За отбелязване е, че раздадените като бонуси пари за изминалите две години са изхарчени за придобиване на недвижимо имущество в по–крайни квартали като Кенсингтън и Нотинг Хил.

Цените на жилищата са се покачили с около 34% само за месец октомври на годишна база, което е почти двойно, в сравнение с покачването на цените за миналата година.

Очакванията на анализатори в бизнес средите са, че бонус парите, които ще бъдат получени и инвестирани в закупуването на имот, на година могат да достигнат 2 млрд. паунда.

Ако тенденцията за намаляване на търсенето се запази, цените на предлаганите на пазара имоти може да паднат с до 5% догодина, споделят още анализаторите.