Настоящата криза води до сериозен спад в строителството на жилищата, като страните от ЦИЕ са се фокусирали предимно в строителството на жилища към скъпи и централни райони.

При жилищата старо строителство цените отчетоха сериозно понижение, докато при тези ново строителство нивата в няколко от столиците в ЦИЕ се запазиха, независимо от намалелите продажби.

Сред основните предизвикателства пред сектора e, че цените на имотите са на западните нива, но при много по-ниски доходи на населението, става ясно от проучване на Волфганг Аман от Института за недвижими имоти, строителство и жилища (IIBW) във Виена.

Средно в ЕС доходите на населението са около 2 600 евро на месец, докато те са под 250 евро в страни като България, Украйна и Албания. В резултат на това, хората с по-ниски доходи изпитват затруднения с осигуряването на жилища за семействата си.

Друг проблем са големият брой панелни блокове, нерешеният въпрос с поддръжката на общите части, липсата на отговорници по поддръжката. Тази ситуация изисква по-добра нормативна уредба и финансови стимули.

Незначително строителство на жилища за хората с по-ниски доходи, както и за жителите на по-слаби в икономическо отношение райони, също е проблем.

Финансирането на частни лица с цел закупуване на жилища се развива добре благодарение на финансовия сектор, но не се предоставя финансиране за наемане на жилище.