Предлагането на жилищни имоти за покупка по българското Черноморие в средата на сезона продължава да върви с пълна сила, показа проучване на Profit.Bg.

Все по-голяма популярност както в цялата страна, така и по бреговете на Черно море, придобиват жилищата в затворени комплекси. Освен че предлагат абсолютно всякакви удобства, голяма част от тях са разположени и в непосредствена близост до морето.

Цените в различните комплекси варират между 1 000 и 3 100 евро за квадратен метър, в зависимост от разположението и екстрите, които се предлагат.

По-голямата част от този тип жилища, предлагани за продажба, се намират по южното Черноморие и най-вече в курортния комплекс Слънчев бряг. Най-луксозните достигат около 2 000 евро за кв.м.

Има агенции и строителни компании, които предлагат жилища, разположени в сърцето на курортния комплекс, на изключително атрактивни цени, започващи от 700 евро и достигащи 950 евро за квадратен метър, става ясно още от направената справка.

Апартаментите в комплекси по Северното Черноморие и в покрайнините на Варна се движат горе-долу в същия ценови диапазон, както и тези по южното.

Цените в самия град са по-ниски от тези в заобикалящите го курорти. В основата на това е по-големият интерес и на чужди граждани към курортите.

Впечатление прави, че при голяма част от предлаганите жилища се изисква предварителен депозит в размер на 5 000 до 7 000 евро.

Особено актуална е тази тенденция в руските сайтове, предлагащи имоти в България, и в частност по крайбрежието ни. Цените в тези портали за недвижими имоти са по-високи. Средната е около 1 880 евро за квадратен метър.

Въпреки това голяма част от желаещите да се сдобия с имот у нас доста често плащат в брой. Това не е голяма изненада, като се има предвид бързото забогатяване на редица руски граждани през последните години.

Изобщо всички чужди портали се изпреварват да обясняват на своите читатели колко е изгодно да се купи жилище не само по черноморското крайбрежие, но и в България, като цяло.

Въпреки че за много българи цените на жилищата са високи и дори непосилни, за голяма част от чужденците те са смешно ниски.

Много от агенциите за недвижими имоти предлагат изключително изгодни кредити за покупка на имот, като повечето искат и предварителен депозит.

Георги Начев