Предлагането на имоти под наем надхвърля в пъти търсенето, коментира Иван Горанов, управляващ съдружник на „Хоум фор Ю". В процентно изражение това изглежда така - 30 % търсене и 70 % предлагане и важи както за офисите, така и за жилищните площи в първите шест месеца на годината, каза той.

Причината е кризата, както и оттеглянето на много чужди компании от пазара.

Това от една страна води до освобождаване на офис площи, от друга - до освобождаване на жилищни площи. Появата на нови хиляди квадратни метри офис площи обуславя и по-голямото предлагане, отколкото търсене.

В момента има интерес към наемането на офиси в офисни сгради. Голяма е концентрацията на търсене на офиси по столичния бул. „България". Интерес има към тристайни и четиристайни обзаведени апартаменти, в райони като „Лозенец", „Изток" и централната част на София. Целта е оптимизиране на разходите, както при фирмите, така и при физическите лица чрез търсене на по-добри оферти в големия избор, който се предлага.

Горанов каза, че цените на наемите са стигнали дъното:

„Оттук нататък много от наемодателите няма накъде да смъкват цените. В повечето офисни сгради се плаща такса за поддържане на общите части, която варира от 1 до 3 лева на квадратен метър. Това е нещо, което допълнително налага отдаването на тези площи иначе тези разходи тежат на наемодателите", каза Горанов. По думите му - самите наемодатели искат да отдадат дори на една много по-ниска цена своите площи, за да не се натоварват допълнително от тези такси, които се плащат като обслужване, както и от допълнителните данъци.

Тези, които все пак са решили да купят жилище и то с кредит, трябва да обърнат внимание на лихвените проценти и да потърсят възможности за индивидуална договореност с банките. В зависимост от размера на кредита, от годините за погасяване, месечните вноски и т.н. може да се постигнат по-добри условия на кредита.

„Манталитетът на българина се променя в начина му на избор за покупка или наем на имот". Смята управляващ съдружник. В последно време при жилищата наблюдаваме една определена таргет група от хора на мениджърски позиции, с добри месечни доходи, които предпочитат да живеят под наем, вместо да купуват определени имоти, обясни той.

От една страна това се дължи на факта, че има добри оферти в луксозния сегмент на апартаментите, а от друга страна на несигурността, която хората от тази група имат дали ще запазят позицията, която заемат. Високите лихви, които банките предлагат за даване на кредит, също е фактор за вземане на решение за наемане на жилище.

По тези причини се наблюдава един европейски модел на начин на живот, който все повече навлиза и в България. Уседналостта на населението и това, което е продиктувано от културно-битовите традиции, започва да се променя от по-младата част на населението.

Вече може да се каже, че не е необходимо и важно условие задължително да се купува имот.

Българите определено стават по-мобилни, като целта е да не се обвързват трайно с един имот, а това да бъде обусловено от местоработата им. Гледат се разходите за пристигане на работа, гледа се средата, в която живеят, близостта им до училища и детски градини за децата и т.н. Така че през последната година забелязваме, че вече има една група, които се насочват именно към наем, а не към покупка на жилища, каза Иван Горанов.

Източник: Фокус