Предлагането на качествени търговски площи е недостатъчно

567
Предлагането на качествени търговски площи е недостатъчно

Предлагането на качествени търговски площи е недостатъчно, като търсенето ще остане високо, посочи в презентацията си Росен Плевнелиев, управител на Lindner за България на проведения вчера годишен форум “Стани голям 2”.

Според него през следващите 3-5 години сегментът ще е в разцвет, поради сериозното изоставане на България под средната за Централна Европа норма за търговските площи на 1 000 човека.

Там съотношението е 180 кв. м на 1 000 жители, като в страната цифрата е около 64 кв. м за същия брой население. В цялата страна в търговските центрове (тип Mall) се предлагат близо 130 хил. кв. м, на колкото се изчисляват и търговските площи на търговските улици. Нивата на наемите в центрове тип Mall са между 30-50 евро/кв. м.

През последните две години сегментът на офис площите следва възходяща тенденция. Ако през юни 2005 г. издадените разрешения за строеж за административни сгради в страната са доближавали 1 млн., то през лятото на 2007 г. вече наброяват 1.4 млн. разрешителни. От първото полугодие на 2006 г. до същия период на 2007 г. издадените за София разрешителни са скочили до 20 000.

Според данни от презентацията се очаква, че до края на 2007 г. общата площ на офисите в София да бъде около 600 хил. кв. м, като едва 350 хил. кв. м са качествени и функциониращи. От тях новите офис площи, предложени на пазара през годината, ще са около 100 хил. кв. м. Нивото на неотдавамеост остава стабилно около 5.1%.

Нивата на наемите растат, като в момента са се установили между 12-26 евро/кв. м за офис площи тип А при 10-12 евро/кв. м през 2006 г. Тенденцията е за покачване на наемите, сочат още данните от презентацията.

Тенденцията в столицата е 75% от новото строителство да се съсредоточи в районите, извън центъра.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...