Пазарът на офиси в столицата на Полша продължава да нараства, като през първото тримесечие на годината там са били изнесени 68 600 кв. м, с което общият им размер възлиза на 2.77 млн. кв. м сумарно.

Над 85% от новите офис площи са били доставени в южната част на града, която се формира като офис-център.

На пазара през тази година се очаква да излязат над 300 000 кв. м площи, основната част от които да са в покрайнините на града, а не в централните части.

Ако всички проекти в процес на реализация бъдат изнесени в срокове, то на пазара ще бъдат нови между 450 000 и 470 000 кв. м до края на следващата година.

Обемът на новите отдадени под наем офиси през първото тримесечие на годината е възлязло на 94 800 кв. м, което е понижение от 24%, в сравнение с предишното тримесечие. Предварителните договори са съставлявали 25% от всички сключени договори.

Компаниите от финансовия, застрахователния и сектора на недвижимите имоти са продължили да играят ключова роля сред наемателите.

Анализатори прогнозират нивото на наемане на модерни офиси през тази година да се запази на нива, които са близки до миналата.

Наблюдава се обаче известно забавяне, продиктувано от кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти на стария континент, както и в резултат на новите площи.

Наличността на свободни модерни офиси във Варшава се е понижила и е достигнала 2.4% към края на първото тримесечие на годината. Тези в централните части на града са 2.9%.