С близо 6% са се увеличили цените на жилищата в Ямбол през 2007 година, в сравнение с миналата, става ясно от изнесените данни на агенцията за недвижими имоти “Адрес“.

В началото на годината предлагането на панелни апартаменти в Ямбол варираше между 220 и 250 евро на кв. м, в зависимост от кварталите, като в края на годината достигнаха 320-380 евро на кв. м.

В началото на годината предлагането беше по-голямо от търсенето, докато в края на годината имаше търсене, но предлагането беше много ограничено.

Като цяло предлагането за ново строителство в Ямбол е по-голямо, отколкото търсенето. В началото на годината цените варираха от 320 до 350 евро на кв. м, а в края на годината достигнаха до 450 евро на кв. м.

Интересът към парцелите в града остана постоянен през цялата година, като това се отрази и на цените. В началото на годината те се предлагаха средно по 50 евро за кв. м. Към края на периода цените достигнаха 80–100 евро за кв. м.

Навлизането на големите хипермаркети „Кауфланд” и „Билла” до някаква степен оказаха влияние върху цените, както и преминаването на автомагистрала ”Тракия” близо до града.

Повечето от продажбите на жилищните имоти се извършват с кредити. Размерът на кредитите се е движил между 80 и 100% от стойността на имота. Процентът на сделките с кредити е 80.

Като цяло пазарът отчита засилване на интереса към двустайни и тристайни жилища старо строителство, както и към тристайните апартаменти ново строителство.

Това е обусловено от покачването на стандарта на младите семейства. От важно значение е също и кредитната политика на банките, която става все по-благосклонна към потребителя.