Предлагането на жилища в Румъния ще догони търсенето след 32 г., сочи проучване на румънската банка "Уни Кредит Цириак Банк", цитирано днес от агенция Медиафакс.

В България предлагането ще покрие търсенето на жилища след 19 г., в Словакия и Чехия съответно след 21 и 26 г., а в Унгария и Полша - след 14 г.

В Румъния за периода от 2005 до 2007 г. са завършени средно 1.8 жилища на хиляда жители, при положение, че близо една четвърт от румънците възнамеряват да си купят собствено жилище в идните десет години. Според проучването на банката обаче едва 7.5 на сто от румънците, които желаят да си купят жилище, тоест малко над 400 хиляди души, имат необходимия финансов потенциал на базата на декларираните доходи.

Средната площ на жилище в Румъния е 62 квадратни метра, като средният показател в държавите в Централна и Източна Европа е 63 кв. м и 87 кв. м в Европейския съюз.

Жилищата в Румъния имат средно 2.6 стаи, средният показател за Централна и Източна Европа е 2.8 стаи, а в ЕС – 4.2 стаи.

По-голямото търсене спрямо предлагане е довело до повишаване на цените на жилищата на всички пазари, но в различна степен в отделните държави.

Най-голямо нарастване на цените на жилищата е регистрирано в Румъния, Украйна и Русия, където средногодишното покачване на продажната цена в периода 2002-2007 г. е било над 40%.

В Полша, Словакия, Унгария и България цените са нараствали с между 20-40 на сто годишно, сочат още данните, цитирани от БТА.