Собственици на парцели за застрояване се опитват да ги продават на цени отпреди кризата, научи „Монитор”.

„Търсенето остава слабо и купувачите искат много ниски цени”, каза Младен Митов от агенция „Явлена”. „В същото време офертите на продавачите са много високи

На практика те са на нивото отпреди 3 години. Причините са ясни – немалко строителни фирми бяха купили във времето на бума парцели на много високи цени”, добави брокерът.

По думите му търсенето е до ниво около 100 евро за квадрат за строеж на жилищна кооперация или къща, като се предпочитат неголемите терени, но с целогодишен достъп. Подобна е конюнктурата и за промишлени обекти. Там интересът е за площ от 2-3 хил. квадрата.

„Понякога при преговори продавачите са склонни да свалят цената и нерядко се стига до отбив от цената от 30 на сто”, смята Митов. „Това обаче може да се случи само при проявен истински интерес от страна на инвеститор. Сегментът от имотния пазар, свързан с терените за застрояване, последен ще излезе от кризата” прогнозира брокерът.

„Търсенето на терени за застрояване в градовете е много предпазливо”, смята Добромир Ганев от агенция „Форос”.

„Предприемачите се стремят да сключват предимно договори за отстъпено право на строеж срещу обезщетение или само с частично плащане, за да не затварят финансов ресурс, защото банките трудно отпускат кредити за строителство”, добави той.

Според него в момента се инвестира главно в проекти за изграждане на малки жилищни кооперации с площ не по-голяма от 2-3 хиляди квадрата, за да може жилищата да се продадат по-бързо и да се намалят рисковете за предприемачите.

„Изключение от тази тенденция е Черноморието, където има и по-големи проекти, но там търсенето се стимулира от интереса на руските купувачи на ваканционни имоти”, поясни Ганев.

„С изчерпване на предлагането на качествени жилища в големите градовете през следващите няколко години ще нараства интересът на предприемачите към купуване на терени за застрояване”, прогнозира шефът на „Форос”. „Няма да има обаче рязко повишаване на сделките в сегмента, но е факт, че преди 2 години нямаше никакво търсене на парцели в регулация”, добави Ганев.

„Повечето от строителните фирми имат собствени терени за застрояване в София и затова търсенето е много слабо”, каза Тихомир Цаков от агенция „Аристо”.

„Най-често се търсят малки парцели за изграждане на 20-30 жилища като при продажбата на половината от тях строителят да си върне инвестицията за започване на проекта. Купувачите предпочитат имоти на утвърдени локации с качествена инфраструктура”, добави брокерът.

По думите му в момента обезщетенията, които дават предприемачите на собствениците на парцели, са паднали с около 30 на сто, колкото е и поевтиняването на новите жилища през последните години.