На невероятна гледка към Витоша и 100-годишен парк ще се радват собствениците на жилища в комплекс "Глория Палас" в Горна Баня. Той е на територията на дипломатическия клуб, съобщиха архитектите Божидар Хинков от BD&E и Мая Маринова от "Глория Палас" по време на изложението Lux Only.

Жилищата са проектирани по концепцията за т. нар. зелена архитектура - енергоефективни и оптимални като площ и луксозни условия за живот. Около 25 000 кв. м ще бъде разгънатата застроена площ, а сградите ще бъдат вписани в уникалния 100-годишен парк. Целият парцел е собственост на фамилия Божинови от 110 години.

В комплекса в момента има 8 тенис корта, игрище за петанка, модерен SPA център.

"Идеята е тук да се изградят наистина луксозни жилища, които ще бъдат луксозно изпълнени и луксозно обзаведени. Но не с обзавеждането, което масово се предлага от строителните компании днес, а с мебели и екипировка, която се предлага тук, на изложението Lux Only - ексклузивно, индивидуално, бутиково", обясни арх. Хинков.

Малката хотелска част, която сега съществува, ще се запази. Ще бъде съхранен и паркът, в който има над 60 вида дървета. Всеки от апартаментите ще има прекрасно изложение и гледка от всички стаи.

Няма опасност около него да бъдат построени други сгради, които да скрият гледката, обеща арх. Хинков. Той подчерта, че ще се търси гъвкаво решение за пространствата. Те ще могат да се променят според промените на нуждите на собствениците им. "Оптималният размер на жилищата ще е 75 кв. м", отговори арх. Хинков на въпроса колко голям ще е най-малкият апартамент.