"Това, което се очаква от всички граждани и от ДНСК, е да се спазват законите на страната." Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев във връзка със заповедта за събарянето на незаконните постройки около хотела на Ахмед Доган.

По думите му над 120 обекта вече са съборени, а в момента се планират акции по събаряне в различни части в страната - Благоевград, Сандански, Добрич, Шумен, по морето. "Всички 1570 заповеди за събаряне на незаконни постройки са на сайта", заяви още министър Плевнелиев.

"До април ще бъдат премахнати още поне 30-40 незаконни обекта от местността "Ченгенез кале", заяви още министър Плевнелиев. По думите му всичките къщи във "Веселото село" са запечатани. "За нас не е важно кой какъв е, интересува ни дали обектът е законен", заяви още Плевенлиев.

Във "Веселото село" има над 150 заповеди за събаряне, които в момента се обжалват. След като мине процедурата в съда, собствениците ще трябва да си ги премахнат доброволно, ако не, ще има принудително премахване, стана ясно още от думите на министъра.

Що се отнася до магистралите Росен Плевнелиев заяви, че за да станат и седемте до 2020 година, е необходимо последователно действие на много министри и на много правителства. "Магистралите общо ще са 1300 км, от тях са построени 430 км, остават ни 900 км, което е едно изключително усилие. За 46 години са строени по 11 км на година, сега ние трябва да строим шест пъти повече. И това трябва да се утрои още веднъж", смята министърът.

Според министъра цените на магистралите варират според трудността на изпълнението им.

"Магистрала "Люлин" е скъпа, защото има много мостове и тунели. Цената й е около 9 млн. евро на линеен километър. "Марица" и "Тракия" не са сложни, затова те се движат около 2-3 млн. на линеен километър. Що се отнася до магистрала "Струма", там теренът е сложен. В Германия една магистрала е много по-скъпа- една магистрала като "Струма" е около 30 млн. евро на линеен километър, в Чехия - около 27 млн. евро", обясни още министър Плевнелиев.

От вчера стартира процедура по избор на изпълните на магистрала "Струма". Магистрала "Люлин" трябва да бъде вкарана в експлоатация към 15 май с всички документи.

Що се отнася до предстоящите избори Плевнелиев е категоричен, че няма да приеме оферти. "Аз съм човек, който разбира от строителство. Свикнал съм като хвана нещо да го правя. Не може един министър да прескача от пост на посте. Не искам да ставам президент, нито кмет" заяви категорично Росен Плевнелиев.

Източник: бТВ