Взето е решение за прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на възстановителните и довършителни работи по административната сграда на Националната агенция за приходите (НАП) на бул. "Цариградско шосе". Това каза на пресконференция днес председателят на тръжната комисия и заместник-изпълнителен директор на НАП Гавраил Забуртов.

Комисията е стигнала до това решение след като и най-ниската ценова оферта от страна на кандидатстващите фирми е надвишавала с около 20 млн. евро предвидения от НАП лимит на разходите за строителство на сградата, посочи Забуртов. От НАП обясниха, че оферирането на цени за дейностите по възстановяване и довършване на сградата е съвпаднало с пика на цените в строителството.

Определеният още през 2003 г. бюджет за изграждането на сградата е в рамките на 30 млн. евро. През юни 2003 г. бе сключено и заемно споразумение със Световната банка на обща стойност 31,9 млн. евро, посочи Венелин Петров от НАП. От него 6.5 млн. евро са заем при преференциални условия за изграждането на сградата на бул. "Цариградско шосе", посочи още той. Сега тези средства ще останат неусвоени, а останалата част от заема от Световната банка е усвоена, информираха от НАП.

Забуртов каза, че решението за прекратяване на процедурата е взето със съгласието на Световната банка. Предстои да бъде обявена нова процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) като този път всички средства за строителството на сградата ще трябва да бъдат предоставени от националния бюджет. Надяваме се, че в условията на криза при новата тръжна процедура офертите ще бъдат много по-ниски, посочи Забуртов. Той информира, че предназначението на сградата ще бъде да подслони служителите на Централното управление на НАП в София, както и служителите от офисите на териториални дирекции София и София област, и големи данъкоплатци. По план в сградата ще могат да се помещават общо 2100 човека.

От НАП заявиха, че новата процедура по ЗОП ще бъде започната възможно най-скоро.

Източник: БТА