Икономическата криза в Испания изглежда не е подминала и премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро и неговото семейство. Дали защото си оряза заплатата с 15% или защото е решил на вложи парите си другаде, но едва три години след като се сдоби с крайбрежната вила El Playazo във Вера, Алмерия, министър-председателят я предложи отново на пазара, пишат испанските медии.

Няколко години Сапатеро неуспешно търсеше наемател за собствеността си и както се случи с повечето имоти по испанското крайбрежие, цената й падна драстично, макар според експерти тя може да бъде продадена с минимална загуба за 400 000 евро, след като през 2007 г. семейството я купи за 440 000 евро с кредит от Banco Santander.

Няколко подобни къщи в райнона загубиха 20% от цената си и се предлагат за 350 000 евро, но премиерът явно е решил да я предложи на цена близка до тази, която е платил при покупката й.

Вилата, която се води на името на съпругата на Сапатеро- Сонсолес Еспиноза, е била ползвана от семейството само веднъж за кратка ваканция. Тя е около 100 кв. м и е разположена близо до нудистки плаж.

Потенциалните купувачи обаче могат да бъдат отблъснати от факта, че именно в този район се води следствие за издадените разрешителни за строеж. Вилите са построени върху някогашно корито на река и мнозина от собствениците се опасяват, че основите им не са стабилни. Семейството на испанския премиер, което по никакъв начин не е свързано с аферата, в този случай може да се окаже сред жертвите на строителния бум в Испания.

Преди месец Сапатеро прогнозира, че испанският жилищен пазар е достигнал дъното си и в бъдеще ще се възстановява. Думите му бяха подкрепени и от статистическите данни, които показаха ръст на сделките с жилища със 17.5% през юли спрямо месец по-пано и с 16.4% на годишна база. Възможно е това да помогне и на самия премиер да продаде вилата си.