Пространството около НДК ще бъде преустроено. През това лято ще бъдат премахнати една част от магазините в подлеза, които съществуват като временни обекти, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Причина за премахването е, че подлезът е част от бъдещата метростанция на НДК.

"Дал съм разпореждане през района да се дадат уведомления на собствениците на тези временни обекти да започне разчистването им. Ще се премахне цялата поредица магазинчета от северната страна на подлеза между фонтана и изхода към трамвайните спирки", заяви главният архитект на столицата.

Те освен, че са грозни, стесняват пространството на подлеза, а след като бъде открит вторият метродиаметър, това ще е една от най-натоварените метростанции и при това стесняване подлезът няма да може да поеме хората, които ще преминават, обясни Петър Диков.

"Имаме намерение да задължим собствениците на магазините да направят реконструкция на техните магазини, да махнат климатиците и да създадем приятно пространство. Искаме цялостна промяна на визията на този подлез, за да се превърне пространството в желано за софиянци", отбеляза архитект Диков.

През последните 5 години се занимавахме главно с тежките проблеми на инфраструктурата на София. Сега вече сме на път да завършим голямата работа по проектите за изграждане на метрото и на колекторите, които вървят със сериозно финансиране от европейските фондове, добави още Диков. Той допълни, че от тук нататък задачата му ще е свързана с подобряването на "облеклото, дрехите и грима" - на нещата, които дават визията на града".

Няколко места в София ще бъдат обновени в близкото бъдеще.

"По-нататък в нашите планове е заложена реконструкция на бул. "Витоша", който трябва да стане пешеходна зона с премахването на трамвайните линии", допълни главният архитект. След около два месеца ще започне и изграждането на проект за подземен паркинг и цялостна реконструкция на булеварда.

"Промяната на визията на "Витоша" ще бъде в плановете ни за следващата година. Според мен "Витоша" от улица на луксозните магазини ще стане улица на забавленията, с кафенета и ресторанти", каза още той. Главният архитект на столицата е възложил и проект за изработването на проект за промяна на пространството около Перловската река. Има идея водата да бъде свалена под земята, а коритото на канала да стане място за разходки и каране на колело.

"Моето мнение е, че дебатът за паметника на Съветската армия не е актуален. Това не е проблемът, който трябва да вълнува всички българи. Имаме много по-значими въпроси, които трябва да дискутираме", категоричен беше Петър Диков. Разработва се в момента конкурс за пространството на Княжевската градина.

Източник: БГНЕС