През октомври започва санирането на 27-те жилищни сгради в 13 общини, чиито проекти бяха одобрени за съфинансиране по втората фаза на проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ПРООН за "Демонстрационно обновяване на жилищни сгради". Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев.

Средствата, които са предвидени за втората фаза на проекта, са четири милиона лева и са осигурени от държавния бюджет. Жилищните сгради, които ще бъдат санирани, са в общините Благоевград, Бургас, Варна, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Добрич, Пазарджик, Пловдив, Свищов, Сливен, Смолян и София.

Рогачев каза, че сега привършват подготвителните дейности по техническото и енергийно обследване и проектиране на сградите по втората фаза от проекта. До десетина дни ще приключи изборът на изпълнители на санирането, които са подали заявление за участие в обявената в края на юли международна процедура за подбор изпълнители.

Рогачев посочи, че към момента бюджетът по проекта за следващата година не е уточнен, тъй като зависи от изготвянето на националния бюджет за 2009 г.

Целта на проекта е да разработи и тества за пръв път в България пълен цикъл от обновителни дейности по многофамилни сгради, което ще е основа за бъдещото изпълнение на Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради и възможности за модифицирането й, коментира Рогачев.

Според него от изпълнението на проекта могат да се извлекат препоръки за нормативни промени и институционална организация за изпълнението на Операция 1.2 "Жилищна политика" от Оперативната програма "Регионално развитие".

Проектът ще подкрепи обитателите на многофамилни сгради при сформирането на доброволни сдружения за обновяването на техните сгради и поддръжката на общите им части.

Първата фаза на проекта започна през 2007 г. с обновяването на пет многофамилни жилищни сгради, две от които в София и по една в Благоевград, Бургас и Габрово. Бюджетът за нея беше 3 млн. лв.

Над 1 млрд. лева са необходими за цялостното саниране на панелните сгради в България, показват разчети на министерството.

Източник: БТА