През октомври започва строителство на небостъргач в Бургас, съобщи пред журналисти Ваклин Стойновски на форум за проблемите пред високото строителство в Лондон, според БТА.

Ваклин Стойновски, който заедно с Българо-американската кредитна банка, притежател на имота, ще притежава една трета от сградата. Хотелска верига, която ще финансира проекта, ще е собственик на останалата част.

Форумът е организиран от фирма "Балпекс", която ще прави изложения за недвижими имоти тази година в България.

Небостъргачът ще се издига на мястото на бившия ресторант "Воденицата" в града, на сто метра от морския бряг. Проектът се подготвя от 2004 г. от Стойновски, който управлява и търговска верига и е концесионер на плажове в Бургас. Сградата ще е висока 54,50 м.

Небостъргачът ще е хотел за конгресен туризъм. В него ще има художествена галерия, морски музей, театрална зала, Спа-център и вътрешен басейн, както и луксозни бутици и ресторанти. Ще има и подземен паркинг на четири нива.

Проектът е одобрен от МРРБ и от Министерството на транспорта, каза Стойновски.

Очаква се небостъргачът да е готов в началото на 2010 г. Той ще разположен върху площ от един декар и ще тежи 100 000 тона. Очаква се проектът да е на стойност поне 50 000 000 евро.

Сградата ще е с разгърната застроена площ около 38-40 000 кв. м. Стойновски уточни, че строителството ще струва около 1400 евро за кв. м. Основата на сградата ще е 24 м под нивото на земята, а под нея ще има забити колони (пилоти) още 25 м. надолу.

В основата на небостъргача ще има два басейна, пълни с вода, която ще се използва при евентуален пожар. Освен това ще има и три други басейна, където ще се събира водата при валеж и след това ще се изпуска в канализацията.