Придобиванията на хотели ще нараснат през тази година, тъй като инвеститорите в недвижими имоти реагират на нарастващата заетост в хотелите и на цените на нощувките, твърди ръководител в компания Jones Lang LaSalle Inc., цитиран от Bloomberg.

Стойността на сделките с хотели ще нарасне с 15-20% до около 30 млрд. долара през 2011 г., според Артур де Хааст, главен изпълнителен директор на подразделението на компанията, занимаващо се с хотелския сектор.

Сделките ще нараснат с най-бърз темп в региона на Европа, Близкия Изток и Африка, където де Хааст очаква увеличение с около 25%.

Цените на нощувките също ще нараснат през тази година, тъй като възстановяването в бизнес пътуванията води до увеличаване на заетостта на хотелите. Пътуванията с цел почивка също нарастват, след като потребителите бяха намалили разходите си по време на рецесията. Приходите на стая в хотелската индустрия са се увеличили в световен план през 2010 г., според компанията STR Global.

"През 2011 г. ще станем свидетели на повече сделки с това, което описваме като вторични активи," казва де Хааст. Банките притискат собствениците на хотели, които не се намират в центровете на градовете да продават тези активи, казва той.

Стойността на сделките с хотели достига своя връх от 120 млрд. долара през 2007 г., а нивото няма да надхвърли 100 млрд. долара в следващите 5-10 години, смята де Хааст. Стойността на сделките с хотели нарасна до 26 млрд. долара през миналата година, в сравнение с дъното от 9 млрд. долара достигнато от 2009 г..

Повечето сделки с хотели през миналата година са били в луксозния сектор, в това число сделките за Le Richemond в Женева и Hotel de Crillon в Париж, или пък са включвали осигуряването на доходи чрез съществуващи лизингови договори. През тази година инвеститорите поемат по-големи рискове с възстановяването на индустрията, според де Хааст.

Бързият растеж ще се движи основно от сделки в развиващите се страни, смята де Хааст. "Китайски застрахователни компании ще купуват китайски хотели, а индийски застрахователни компании ще купуват индийски хотели," казва той.

Базираната в Чикаго Jones Lang LaSalle генерира 2.93 млрд. долара приходи през миналата година от предоставянето на услуги в сектора на недвижимите имоти и от инвестиционно управление. Хотелското подразделение на компанията е базирано в Лондон.