Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) е инициатор за създаването на технически комитет по стандартизация към Българския институт за стандартизация (БИС/ТК). Учредителното събрание ще се проведе днес, съобщиха от сдружението.

Участие в работата по стандартизация са заявили НСНИ, Българска търговско-промишлена палата, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Федерацията за защита на потребителите, както и агенции, предоставящи услуги в сектора.

С влизането си в ЕС България е поела ангажимент за спазване на европейските изисквания. Разработването и приемането на национални стандарти ще действат по посока на подобряване качеството на услугите на агенциите, като същевременно инициират доверие, както в потребителите, така и в държавните органи, посочват от сдружението.

На 17 октомври в София ще се състои и национална конференция „Европейските изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост". На срещата чуждестранни експерти ще представят проекта на европейския стандарт „Изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост", опита на други страни членки на ЕС, както и регулациите, прилагани в САЩ. Лектори от държавните институции и браншовите организации ще очертаят нуждите на сектора и ползите от въвеждането на европейския стандарт като национален.

Снимка: БГНЕС/ЕРА