Водещият щатски строител на луксозни жилища - Toll Brothers, отчете осмо поредно понижение на приходите си за изминалото тримесечие, в резултат на продължаващата криза на пазара на недвижими имоти в САЩ.

От компанията отчетоха приходи в размер на 818 млн. долара за второто си фискално тримесечие, в сравнение с 1.17 млрд. долара през същия период на миналата година.

Резултатът обаче, превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха приходи в размер на 741 млн. долара за тримесечието.

Продажбите на нови жилища в САЩ са се понижили през март до най-ниското си ниво от близо 17 години насам, като броят на просрочените ипотечни кредити е на рекордно високо ниво.

Това до голяма степен подтиска пазара, като прави банките изключително предпазливи при отпускането на ипотечни кредити.

От строителната компания коментираха, че липсата на търсене в момента е голямо предизвикателство пред целия сегмент, като на пазара, заедно с банките, излизат и все повече продавачи, докато търсенето е заело изчаквателна позиция.

Акциите на компанията отбелязаха ръст вчера от 49 цента, или 2.1%, до ниво от 23.37 долара по време на търговията си на нюйоркската фондова борса, като за последните 12 месеца те са се понижили с 16%. От началото на годината обаче те са поскъпнали със 17%, на фона на перспективите Фед да окаже подкрепа на изпадналия в затруднение имотен пазар.

За трите месеца до април купувачите са отменили около 25% от сключените договори за строителство, на фона на влошената конюнктура. Нетната им стойност се е понижила с 58%, в сравнение с миналата година, до 496 млн. долара.

Средната цена на строителен контракт също се е понижила значително - с 26%, до ниво от 534 000 долара.