Хенри Гуин Джоунс, съосновател и главен изпълнителен директор на Лендмарк, заедно с останалите акционери в компанията - Тор Бьорголфсон и Алтима Партнърс - успешно подписаха договор за продажбата на Лендмарк България на Бриджкорп АД за 210 млн. евро.

Това е най-голямата транзакция, реализирана на българския пазар за имоти до този момент. Продажбата бе извършена в следствие на инвестиционен търг, организиран от Кредит Суис Секюритис, Лондон. Стойността на транзакцията отразява доходност между 7% и 8% за различните недвижими имоти в потфолиото.

Бриджкорп АД е собственост на настоящите управители на Лендмарк – Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова, което превръща продажбата в първата по рода си сделка на изкупуване на компания от мениджмънта на пазара на недвижими имоти в България.

Лендмарк е основана преди три години и има портфолио, състоящо се от 22 имота в България и един в Турция – с обща наемна площ от 92 300 кв. м и 61 400 кв. м земя за строеж. Сред активите на Лендмарк са няколко офис сгради в София и Варна, търговски парк в Пловдив, земя за строеж в голф проект и сграда на университет в Истанбул.

Някои от основните наематели в сградите са Пощенска Банка, Нова TV, Deutsche bank, DHL, IBM, Си Ем Ес Камерън Макена, Баумакс, Делойт, EVN, Уника, Александра Видео.

Юридически съветници на купувача и продавача по сделката са съответно Юролекс България и Си Ем Ес Камерън Макена.