Сделките със строителни терени се броят на пръсти, откакто имотите вече не са любима тръпка на българите. Но вече зачуруликаха първите следкризисни лястовички. Австрийската строителна компания "Щрабаг" реализира терен в столичния кв. "Хаджи Димитър", край ул. "Резбарска".

Предмет на сделката е урегулиран поземлен имот с площ 24.875 дка, отреден за търговия и хипермаркет. Мястото е част от огромната база (121 дка) в района на фирма "Инжстрой", която бе купена от "Щрабаг" преди време. На терена, продаден от австрийците, се намираше част от корпуса за производство на бетонови тръби, битова сграда и старо котелно.

Купувач на парцела е българско поделение на германската компания "Кауфланд", която има 31 действащи магазина в страната. Върху терена най-вероятно ще изникне нов хипермаркет на веригата.

За мястото германците са платили 8 994 433 евро с ДДС или 17.59 млн. лева по официалния курс на БНБ. Посредници коментират, че цената на земята от 300 евро на кв. м без ДДС е сравнително висока в настоящия период на слаба ликвидност и почти никакви сделки.

В района на ул. "Резбарска" вече са се настанили няколко търговски вериги. Обект там изгражда веригата "Лидл България", а магазини са открили "Пени маркет" и "Практис". На същата улица е и представителството на "Балкан стар", вносител на "Мерцедес Бенц" за България.

Източник: в. Труд