Най-големият строителен предприемач в света по пазарна стойност Sun Hung Kai Properties Ltd., е повишила цените на два мезонета в Хонконг с 50% до рекордните 75 000 хонконгкси долара (9 700 долара) на кв.м. с оглед на нарасналото търсене на луксозни апартаменти, информира Bloomberg.

Мезонетите ще бъдат предложени за по 300 млн. хонконгски долара (39 млн. долара всеки), според Виктор Луи, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти на компанията.

Апартаментите са с площ 372 кв. м. на три етажа, външна градина и басейн.

Продажбите и сключените споразумения за продажби на имоти в Хонконг с цена над 10 млн. хонконгски долара са нараснали повече от три пъти до 500 през август в сравнение с година по-рано. Жилищата на втория най-скъп азиатски пазар след Токио са се оскъпили с 30% през тази година, според Centaline Property Agency Ltd.. Това се дължи на ръста на фондовите пазари в Хонконг и Китай и на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми.

Двата мезонета, които са най-големите от жилищния проект Cullinan в района Куолуун, са били с цена 50 000 хонконгски долара на кв. м., когато Sun Hung Kai започва да продава жилища от проекта през февруари. Cullinan разполага с 825 апартамента и с височина 270 м. ще бъде най-високата жилищна сграда в Хонконг.

Продължилата една година рецесия в Хонконг приключи през миналото тримесечие, след като ръст в износа на Китай помогна на икономиката да нарасне с 3.3% в сравнение с предходните три месеца.

Купувачи от континентален Китай са закупили между 20 и 30% от почти 400-те жилища продадени в Cullinan, според Луи.

Индексът Shanghai Composite се е повишил с 58% през последните 12 месеца, което го прави най-добре представящият се индекс в света година след като фалитът на Lehman Brothers Holdings Inc. породи кредитната криза. Хонконгският индекс Hang Seng се е повишил с 23% за същия период и с 51% от началото на тази година.

От Sun Hung Kai не очакват по-високата цена да отблъсне евентуалните купувачи.