Кризата остави без покрив цяла армия от смелчаци, купили апартаментите си с ипотечен заем. Закъсали с вноските новодомци панически продават жилищата си, за да ги спасят от банките. От декември пазарът на недвижими имоти е пълен с клиенти, искащи бързи сделки. Те се надяват да вземат поне по 8-10 хилядарки над дължимите суми по кредитите.

Повечето от тях са теглили заемите преди две години и са изплатили голяма част от ипотеките. В момента около 40% от предлаганите имоти в Перник са утежнени с ипотека, разказаха от брокерската къща "Кати". Агентите дори ходят на нощни огледи, за да може жилището да се обяви на борсата още на следващия ден.

Собствениците вече не могат да плащат вноските заради намалените им в кризата заплати. Някои от тях са останали и без работа. Те търпят загуби и от падналите цени. Най-потърпевши са стопаните на панелки.

Те са и най-масово предлаганите на пазара. През 2008 г. двустайните жилища в градове като Перник и Кюстендил се купуваха за 80 хиляди лева. Сега стойността им е паднала до 50 бона. Цените са паднали в цялата страна.

В София само за година понижението е с около 25%. Двустаен апартамент от 60 кв. м в престижен столичен квартал като "Лозенец" в момента излиза около 78 000 евро, докато преди година същото жилище е струвало 102 000 евро. Жилище в "Люлин 4" от 60 квадрата можете да си вземете срещу 45 000 евро, докато през март 2009 г. е струвало 60 000 евро.

В центъра на Варна апартамент със същата големина преди година е струвал 85 000 евро, докато сега се предлага срещу около 60 000 евро. 60 кв. м в района на Колхозния пазар в морската столица можете да намерите срещу 43 000 евро, докато преди 12 месеца същият дом е струвал 62 000 евро. В същото време заемите са по старите високи цени и лихвата по тях не пада.

Купувачи на ипотекираните жилища се намират, макар и трудно, твърдят брокери. Повечето от клиентите вадят заделена суха пара и допълват сумите с малки потребителки кредити. Търсят се най-вече евтините гарсониери.

Все повече клиенти търсят бърза сделка, за да се разплатят с банките и други кредитори, а и да приберат поне малка сума в брой. Тенденцията ще се засилва поне до лятото, смятат от агенциите за недвижими имоти.

Източник: в. Стандарт