Лондонското имение на покойния бивш ливански министър-председател Рафик Харири се продава, като това се очаква да бъде най-голямата сделка с жилищен имот в британската история, информира FT.

Имотът, който гледа към Хайд парк, се предлага на избран брой заможни купувачи от различни националности на цена от 300 млн. британски паунда (483 млн. долара).

Сумата, която е повече от два пъти по-голяма от настоящия рекорд от 140 млн. паунда (225 млн. паунда), платени за британски имот, подчертава позицията на лондонския имотен пазар като клас активи, който няма нищо общо с икономическата реалност в страната.

Седеметажната сграда има 45 спални и обща площ от 5 575 кв. м, което е малко по-малко от стандартен футболен терен.

Имотът, който е построен като четири отделни семейни къщи, е бил собственост на Харири до убийството му през 2005 г. След смъртта му имотът е подарен на саудитския принц Султан бин Абдулазиз, който почина през октомври. Харири е поддържал близки бизнес отношения със семейството на принца.

Имението разполага с огромен плувен басейн, кухня с промишлени размери, няколко асансьора и подземен гараж. Смята се, че вътрешната украса съдържа злато за милиони. Прозорците на къщата, 68 от които гледат към Хайд парк, се смята, че са бронирани.

Официално имотът не е обявен за продажба, но според водещите имотни агенции в Лондон Savills и Beauchamp Estates, това вероятно е най-голямото еднофамилно имение, останало в централен Лондон.

Ако имотът бъде продаден на исканата цена, това ще е най-скъпото жилище, продавано някога във Великобритания. Цената му е близо 800 пъти по-голяма от средната за Лондон за момента, която е 388 000 паунда (625 000 долара).

Къщата е купена през 1982 г. от Yunak Corporation - компания, регистрирана на холандските Антили и ръководена от Харири.