Докато цените на жилищата продължават да спадат, в много щати в САЩ продажбата на имоти, загубени заради просрочени ипотеки, започва да взима все по-голям процент сред общите продажби, пише BusinessWeek.com

Въпреки че закупуването на такова жилище изглежда доста рисковано, според някои експерти, все повече купувачи се ориентират именно в тази посока.

Особено случайните купувачи не знаят как да намерят такива жилища и попадайки на тях, не се чувстват много неудобно от факта, че някой е изгубил дома си и в края на краищата, го купуват.

Според проучванията това твърдение е особено важно за най-слънчевия щат в САЩ – Калифорния. Данните показват, че през второто тримесечие на тази година всяка седма от десет продажби е била на жилище, което е изгубено от просрочена ипотека в последните 12 месеца.

Цените на тези жилища са доста изгодни, което не е учудващо. Все пак банките едва ли имат нужда от толкова много имоти и най-доброто, което може да им се случи, е да ги продават максимално бързо.

Според официалните данни от проучване на Moody's, в 20 американски щата просрочените ипотеки съставляват най-многобройната част от реализираните продажби на съществуващи жилища.

Без особено голяма изненада на първото място се нарежда Калифорния, където тези продажби представляват около 41% от всичките реализирани за второто тримесечие на тази година. Подобни проценти, според данните, има и в щатите Аризона, Флорида и Роуд Айланд.

Дори Мичиган и Охайо, в които положението е далеч по-различно от това в споменатите вече щати, се нареждат сред първите 10.