Продажбата на нови жилища в Австралия е спадала през месец юли тази година до най-ниските си нива от близо пет години, става ясно от проучвания, пишеBloomberg.

От друга страна, потребителските и бизнес заеми също са намалели до най-ниските си нива от 2002 г. насам, става ясно още след доклада. Причините за това за зачестилите спекулации на търговци, че централната банка на страната ще понижи лихвените проценти отново през следващата седмица.

За юни продажбите на нови жилища в страната са спаднали с 7.2%, става ясно от данните на Housing Industry Association с офис в Канбера.

Ниската кредитна активност и понижаващото се търсене са доста основателни предпоставки за бъдещото охлаждане на икономиката на страната.

Според изявление на ръководството на централната банка понижението на лихвените проценти, които достигнаха 12-годишен минимум ще доведе до още по-голямо икономическо забавяне.

Продажбата на самостоятелни къщи се е понижил с около7.5% за изминалия месец юли, а на апартаментите с около 5.2%. според данните на Housing Industry Association.

Според някои икономисти, спадането в търсенето и продажбите може би е успяло да достигне дъното, но това, което ще се случи през втората половина на годината, все още не е ясно.