Продажбите на жилища в Нова Зеландия спаднаха през месец август до най-ниските си нива от 26 години насам, съобщава Bloomberg.

Една от причините са промените в лихвените проценти, които доведоха до рекордно понижение в търсенето на жилища.

Общият брой на продадените жилища намаля с 34% до 4 220 броя през изминалия август от 6 394 отчетени за същия период година по-рано, показват данните от доклада на Института по недвижими имоти на Нова Зеландия.

Средната цена на жилищата в страната се е понижила с около 5.7%, става ясно от данните от доклада.

Намалението в разходите на новозеландците, както и свиването на жилищния пазар, започнаха да вкарват икономиката на страна все повече към състояние на рецесия от началото на тази година.

Всичко това накара шефа на Финансовия резерв на Нова Зеландия да понижи лихвения процент през юли тази година за първи път 5 години насам. Централната банка най-вероятно също ще предприеме някакви мерки за подобряване на финансовото положение в страната.

Пренасищането на жилищния пазар също ще окаже известна тежест върху цените, смятат още финансови специалисти. Продавачите ще трябва или да прекратят продажбата на имотите си или да се примирят с по-ниските цени.

Според анализатори и специалистите на пазара на недвижими имоти най-вероятно цените ще отчетат понижение в рамките на 5 до 10% от сегашната си стойност.

В настоящия момент средната цена на жилищата в Нова Зеландия е около 330 000 новозеландски долара, от 350 000 долара година по-рано. Само за месец юли тази година, цените са отчели понижение с около 6 700 долара.

Средната продължителност, която в настоящия момент дадено жилище прекарва на пазара преди да бъде продадено, е 55 дни, спрямо 33 дни ,отчетени за същия период на миналата година.

Все пак, броят на тези дни отчете известно понижение, в сравнение с месец юли когато са продажбата на жилище бяха необходими 58 дни.