Дори някои от най- големите оптимисти сред агенции в сферата на недвижимите имоти във Великобритания, като NAEA бяха принудени да се съгласят, че настоящата година в една от слабите за пазара, пише aboutproperty.co.uk.

Според последните данни на различни агенции и организации в сферата, на всеки агент на острова се падат средно по едва шест продажби на имот за изминалия месец юни.

Това е спадане с близо 17% в продажбите в сравнение с предишния месец и всъщност е най-ниската регистрирана стойност за тази година. Само за сравнение, за същия месец на миналата година всеки агент е реализирал средно по около 13 продажби на недвижими имоти.

Такова драстично забавяне в продажбите идва въпреки отчетеното голямо нарастване в построените нови жилища.

Освен това, намаление се наблюдава и при средното нива на клиентите, които са потенциални купувачи на жилище на една агенция. За изминалия месец те са били средно по около 247, а през юни са спаднали на 226.

Това е също най-ниското ниво отчетено за тази година, става ясно още от изнесените данни от NAEA.

Може би единствената по-оптимистична новина за юни е покачването на процента на тези, които имат желание да закупят жилище за първи път.

През изминалия месец те са били 10.6% от общия брой, докато през юни са достигнали почти 12%, сочат изнесените данни от агенциите за недвижими имоти на острова.