Продажбите на апартаменти в Манхатън отчитат най-големия си спад за второто тримесечие на годината от 1998 г. насам, а броят на непродадените апартаменти се приближава да осемгодишен връх, информира Bloomberg. Това са два признака, че цените на най-скъпия градски жилищен пазар могат да тръгнат надолу.

Продажбите на апартаменти в Манхатън падат с 22% през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2007 г., докато броят на непродадените жилища нараства с 31%, до 6 869, показват данни на базираните в Ню Йорк Miller Samuel Inc. и Prudential Douglas Elliman Real Estate.

Осреднената цена на апартаментите в Манхатън е нараснала почти с 15% до рекордните 1.03 млн. долара, като покачването се дължи предимно на новото строителство.

Броят на сделките обаче намалява, тъй като финансовите компании обявиха планове да съкратят почти 90 000 служители, вследствие на отчетените повече от 400 млрд. долара намаления на активи и загуби. Тези компании могат да освободят до 175 000 служители до следващия юни, като това ще се отрази сериозно на жилищния пазар, чийто основен двигател са възнагражденията на Уолстрийт.

И докато цените на жилищата в Ню Йорк засега поддържат нивото си, купувачите остават предпазливи и времето за продажбата на един апартамент се удължава. Средното време, което един апартамент прекарва на пазара е нараснало с 15%, до 135 дена, според Miller Samuel. В края на май в Манахатън е имало 7 320 жилища в продажба, което е втората най-голяма бройка за месеца от 2001 г. насам.

Около една трета от жилищата, закупени през второто тримесечие, са нови апартаменти в сгради от типа кондоминиум. Доста от сделките в момента са мултимилионни за апартаменти в наскоро реновираната Plaza и в комплекса на 15 Central Park West на архитекта Робърт Стърн.

Покупките на тези жилища вдигат осреднената цена на кондоминиумите с 22% до 1.3 млн. долара за трите месеца, приключили през юни, и добавят над три процентни пункта към нарастването на осреднената цена на апртаментите в целия град.

Цените на двустайните апартаменти в Манахтън нарастват с 18%, до 1.65 млн. долара през юни, което е най-голямото увеличение измежду всички категории жилища. Цената на студиата се покачва почти с 12% до 480 000 долара, докато тази на едностайните нараства с 11%, до 778 961 долара. Тристайните апартаменти се оскъпяват с 3%, до 3.7 млн. долара, а цените на по-големите апартаменти скачат с 11% до осреднена цена от 7.35 млн. долара.

Осреднената цена на луксозните апартаменти нараства с почти 38%, до 4.95 млн. долара, според проучването на Miller Samuel. За луксозни апартаменти се считат такива с цена над 3.1 млн. долара