Броят на продажбите на недвижими имоти над 1 млн. паунда във Великобритания са нараснали близо три пъти за петте години до 2007 година.

През настоящата година продажбата на жилища на стойност над 1 млн. паунда са възлезли на 6 170 за 12-те месеца до юни, в сравнение с 2 249 през 2002 година, сочи изследването Halifax Million Pound Property Report.

Въз основа на данните се сочи още, че към момента в кралството има около 88 000 дома на стойност от поне 1 млн. паунда.

Без изненада списъкът с най-много такива жилища се оглавява от столицата на кралството - Лондон, където засиленото търсене на жилища, както и относително ограниченото предлагане доведе до неколкократен ръст на цените през последните няколко години.

Въпреки това обаче в Лондон се наблюдава понижение на относителния дял на скъпите жилища към общия такъв в страната, на фона на догонващия ръст в цените и при останалите големи градове.

Общо домовете над 1 млн. паунда в Лондон са съставлявали 58% от всичките такива през юни тази година, в сравнение с 68% през юни 2002 година.

Най-много скъпи жилища са били продадения в Югоизточните части на острова, където продажбите са възлезли на 1 916.

Най-малко такива са били извършени в Уелс, като 13-те продажби на жилища над 1 млн. паунда за 12-те месеца до юни са значително подобрение, в сравнение с 2002 година, когато нито една подобна продажба не е била извършена.

Анализатори коментират, че на фона на значителното повишение в цените на имотите от 2002 година, данните не са изненадващи.

Като цяло скъпите продажби на жилища са се повишили като относителен дял от общите такива от 0.2% преди пет години, до 0.5% през настоящата, сочи още изследването.