Продажбите на имоти с ръст от 2% за първото тримесечието

1341
Продажбите на имоти с ръст от 2% за първото тримесечието

Продажбите на недвижими имоти с повишение от 2% през първото тримесечие на 2012 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията за броя на покупко-продажбите на имоти в цялата страна, които бяха обявени вчера. Те потвърждават общата тенденция на запазване на общите нива на продажбите от миналата година, коментира Полина Стайкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Общо в страната, по данни на Агенцията по вписванията, през първото тримесечие на 2012 г. са реализирани 35 821 продажби, като 20 037 от тях са в областните градове (56%).

Продажбите в София са 3 324, а през миналата година за същия период са били 3 644, което сочи спад на годишна база от 8.8%. Във Варна спадът в продажбите е 5.6% , а в Бургас и Пловдив има ръст – от +7.17% и +2.56% съответно за двата града.

През първото тримесечие на 2012 г. продажбите на имоти са били с 2% повече от същото тримесечие на миналата година, когато за пръв път от началото на кризата се забеляза тенденция на увеличаване на броя на продадените имоти и тази тенденция продължи и през следващите тримесечия, но темпът на нарастване се забавя. Тенденцията на забавяне в ръста на обемите от продажби започна от втората половина на 2011 г., след като нарастванията през първото и второто тримесечие бяха съответно 23% и 48% на годишна база. През третото и четвъртото тримесечие на 2011 г. нарастването в обемите от сделки за цялата страна беше съответно 17% и 6.4%.

Най-голямо увеличение в броя на продажбите има в малки населени места като Панагюрище (+239%), Чепеларе (+215%), Омуртаг (+119%) и др., което подсказва, че това може би се дължи на активни продажби на земеделски земи, тенденция, която се запазва от миналата година.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Satria
# 0
15:05 | 12 May 2012
Wow, your post makes mine look fbeele. More power to you!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg