Продажбите на къщи в Нова Зеландия са отчели спад за миналия месец март до най-ниските си нива от седем години насам, съобщава Bloomberg.

Общият брой на продадените къщи в страната е спаднал с 53% за март до нива от 5 129 броя, в сравнение с отчетените 10 989 продажби за същия период на 2007 г. Това става ясно от изнесените официални данни на института по недвижими имоти в страната.

Средната цена на жилищата в страната е нараснал до 278.188 американски долара, което е повишение с 1.6% спрямо сравнимия период на миналата година. Продажбата на жилище вече отнема средно 40 дни след обявяването, в сравнение с 27 дни, необходими за същия процес през 2007 г.

Рекордно високите лихвени проценти и намаляващото търсене започват да дават ясни знаци за охлаждане на пазара на недвижими имоти в страната, коментират анализаторите в сферата.

Това, заедно с отчетеното забавяне в темпа на растеж и в други сектори, ще доведе до всеобщо икономическо забавяне, категорични са специалистите.

Финансовият министър Мийкъл Коулен смята, че рискът за икономиката на страната от изпадане в състояние на рецесия значително се е увеличил в последните месеци. Според него спадът в продажбите в сектора на недвижимите имоти може да се окаже по-голям и от най-песимистичните прогнози.

Годишният икономически растеж в страната може да се забави до 1.7%, в сравнение с отчетените 3.1% за миналата 2007 г., според прогнозите на водещи икономически анализатори.

Потребителското доверие в Нова Зеландия също е спаднало до най-ниските си нива от 10 години насам, показва проучване на Westpac Banking Corp.