Продажбите на луксозни имоти във Великобритания са се повишили през миналата година, дори и на фона на понижението при сделките с по-евтините такива.

Броят на продадените жилища в страната на стойност поне един милион паунда е скочил с 36% до 8 257, а общият брой на продажбите на имоти се е понижил с 9%.

Продажбите на милионни жилища представляват едва 0.6% от общите продажби в Обединеното кралство.

Цените на имотите в страната започнаха да спадат през втората половина на миналата година, с което се постави краят на десетгодишното им повишение, довело до ръст в цените близо 10 пъти.

Сделките с имоти извън столицата на страната – Лондон, са представлявали близо половината от транзакциите, в сравнение с една четвърт през 1997 г.

Продажбите на имоти над психологическата граница от един милион паунда са се извършили предимно в Лондон, като около три четвърти от сделките са били осъществени там, според данни на HBOS.

Средната цена на къщите и апартаментите с цена над 2 млн. паунда са се повишили минимално с 0.1% през април, в сравнение с месец по-рано. На годишна база поскъпването им възлиза на 17%, сочат още данните.