Пазарът на недвижими имоти в САЩ продължава да проявява признаци на изключителна слабост, като за изминалия месец продажбите на нови домове са се понижили до най-ниската си стойност от 12 години насам.


Продажбите на нови жилища са се понижили с 9% през ноември в сравнение с предходния месец до ниво от 647 000 на годишна база, посочиха изнесени в края на настоящата седмица данни.

Броят им бе най-нисък от април 1995 година насам, като в същото време данните бяха по-лоши от най-негативните очаквания на анализаторите. Средните очаквания бяха за понижение от едва 1.8% до ниво от 715 000 продадени нови жилища.

Резултатът затвърди очакванията на голяма част от пазарните участници, че кризата на пазара на имоти продължава да се задълбочава, както и тези, че тя ще се пренесе и през следващата година.

Най-голям спад са отбелязали продажбите на нови домове по региони в Средния Запад, където те са се понижили през ноември с 27.6%, следвани от Североизточните Щати с понижение от 19.3%.

В Западните Щати продажбите на нови домове са се повишили с 4%.

За последните 12 месеца до ноември продажбите на нови домове са се понижили с 34.4%, посочиха още публикуваните данни. Това е и най-голямото им понижение от началото на 1991 година насам.

Средната продажна цена на жилищата в САЩ през ноември също е регистрирала понижение в сравнение със същия месец на миналата година, като е изгубила 0.4% от стойността си до ниво от 239 100 долара.

В основата на затрудненията обхванали пазара на недвижими имоти в САЩ може да се каже, че стои кризата на ипотечните пазари. Все повече стават хората срещащи затруднения при изплащането на своите ипотечни заеми и особено на тези със значителни такива.

Това забавяне пък от своя страна се очаква да доведе до значително такова и на цялата икономика на страната.

За да подпомогне ръста на щатската икономика от Фед намалиха през тази година на три пъти равнището на краткосрочните лихви в страната, което ги отведе до ниво от 4.25%, или най-ниското им такова от две години насм.

Анализатори и инвеститори прогнозират и ново понижение на лихвите в началото на следващата година.