Продажбите на нови жилища са се понижили с рекордна стойност през изминалата година, показват изнесени днес данни. Търговското министерство на САЩ отчете понижение в продажбите на нови домове от 26.4%, до 774 000.

Това бе и най-голямото понижение на индикатора от 1980 година насам, когато той е паднал с 23.1%.

Минимално повишение за изминалата година е отбелязала цената на новите жилища, като за периода тя е нараснала с 0.2% на годишна база.

Данните затвърдиха негативното представяне на сегмента на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Слабото му представяне се очаква да доведе до значително забавяне на ръста на щатската икономика, като някои специалисти дори прогнозират рецесия. Тези очаквания принудиха Фед да намали нивото на лихвите в най-голямата световна икономика през изминалата година, което бе и първото от над десетилетие насам.

Най-голям спад са регистрирали продажбите на нови жилища в Западните Щати, като там те са се понижили с 32.2%, следвани от тези в Средния Запад с 26.7%.

През декември продажбите на нови жилища са паднали с 4.7%, след спада им с 12.6% месец по-рано.

Средната продажна цена на тези жилища през последния месец на миналата година е била при ниво от 219 200 долара, което е понижение от 10.4%, в сравнение със същия месец на предходната година, както и най-голямото им годишно понижение от 37 години насам.

Анализатори и инвеститори прогнозират запазване на негативния тренд при недвижимите имоти през настоящата година.