Продажбите на нови домове в САЩ са се повишили с 4.8% през септември, в сравнение с предходния месец, посочиха данни на министерството на търговията в най-голямата световна икономика.

Данните внесоха нотка положително настроение относно състоянието на пазара на имоти в страната, лошото състояние на който е сериозна пречка пред развитието на икономиката.

До голяма степен обаче за положителния резултат е съдействало силното понижение в продажбите на нови домове през август.

В отделен доклад стана ясно, че поръчките на дълготрайни стоки през изминалия месец са се понижили с 1.7% на месечна база, след като отбелязаха спад от 5.3% през август.

Все повече се засилват очакванията на инвеститори и анализатори, че Фед ще намали равнището на краткосрочните лихви в САЩ на следващото си заседание през идната седмица.

Увеличава се и броят на пазарните участници, прогнозиращи намаляване на лихвите за пореден път с половин процентен пункт, след изненадващото решение за такова намаляване на предишното заседание. Консенсусните очаквания обаче са за понижаване на лихвите с 25 базисни пункта.

Щатските индекси приключиха вчерашния ден с минимални понижения, на фона на разнопосочните данни и продължаващото повишение в цената на петрола.

Индексът Dow Jones се понижи с минималните 3.33 пункта, до ниво от 13 671.92 пункта, докато широкият Standard & Poor's 500 загуби 1.48 пункта, или 0.1% от стойността си, до ниво от 1 514.40 пункта. Технологичният Nasdaq се понижи с 23.9 пункта, или 0.86%, до ниво от 2 750.86 пункта.

Ценната суровина достигна нов исторически максимум, достигайки ниво от 90.6 долара за барел.

На корпоративния фронт големите щатски компании продължават да изнасят тримесечни резултати.

Най-големият щатски производител на мобилни телефони регистрира за изминалото тримесечие първата си за годината печалба, като след резултата акциите й поскъпнаха със 76 цента, или 4.1%, до ниво от 19.31 долара за брой.

Поскъпване от 8.7% след добри резултати отбелязаха и акциите на EMC, до ниво от 24.40 долара за брой.

Доларът отбеляза спад спрямо останалите основни валути, което инициира повишение при цените на металите и по-конкретно при благородните такива.