Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили за пети пореден месец през юли, като за месеца те са намалели с 0.2% до 5.75 млн. на годишна база, в сравнение с 5.76 млн. през юни, посочиха изнесени днес данни.

Това бе и най-слабото ниво на показателя от ноември 2002 година насам, според статистиката. На годишна база продажбите на съществуващи домове са се понижили с 9% през изминалия месец.

Данните намалиха надеждите на инвеститори и анализатори за край на слабостта на пазара на недвижимите имоти в най-голямата световна икономика, след положителните такива за продажбите на нови домове изнесени в края на миналата седмица.

Те отчетоха изненадващо повишение за втори път през настоящата гогдина, до ниво от 870 000 на годишна база.

В същото време негативният резултат намали очакванията на анализаторите за скорошно понижение на равнището на лихвите от страна на Фед.

Средната продажна цена на съществуващите домове също е отбелязала спад, като за месеца се е понижила с 0.6%, спрямо същия на миналата година до ниво от 228 900 долара.

На фона на високите нива на лихвите и затягането на условията за отпускане на ипотечни кредити, в резултат на рекордното ниво на лошите такива, анализаторите не очакват продажбите на съществуващи домове да се възстановят скоро.