Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се понижили до 10-годишен минимум през второто тримесечие на настоящата година, посочиха изнесени вчера данни, които бяха поредното доказателство за кризата на пазара на имоти.

В същото време средната цена на еднофамилна къща е спаднала с 7.6% за посочения период до 206 500 долара, в сравнение с 223 500 долара година по-рано, според данни на базираното в Чикаго Национално сдружение на брокерите на недвижими имоти.

Продажбите на еднофамилни къщи и малки апартаменти се е понижила с 16% до 4.91 милиона на годишна база.

Спадът в цените на имотите е сред основните причини за опасения на икономистите, че щатската икономика навлиза в рецесия. Щатските домакинства са в състояние, при което стойността на имотите им е под тази на ипотечните кредити по тях.

Една трета от всички продажби на имоти през тримесечието са на жилища с просрочени ипотеки, или "къси продажби".

Значително се е повишил и броят на просрочените ипотеки, които през изминалия месец са се повишили с близо 50% в сравнение със същия на миналата година.

В САЩ икономическият растеж се забави до 1.8% през второто тримесечие на годината, като също така безработицата се увеличава.

Най-големият спад в цените на имотите е отбелязан в Сакраменто, където те са се понижили с 36%, следван от градове във Флорида.

Конфискацията на имоти от банките се е повишила с 184% през юли до ниво от 77 295 жилища, сочат данни на RealtyTrac.