Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили с повече от очакванията на анализаторите през декември, което бе и поредното доказателство за слабостта на сектора на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Индексът на Националното сдружение на строители се е понижил с 1.5 процента, до 85.9 пункта, което бе и втората му най-ниска в историята стойност от 2001 година насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за понижение на индекса с един процент.

На годишна база индексът, следящ състоянието на продажбите на жилища, се е понижил със значителните 24.2%, сочи още изнесеният доклад.

В отделен доклад стана ясно, че молбите за помощи за безработица също са превишили средните очаквания на анализаторите.

Негативните данни затвърждават очакванията на инвеститори и анализатори за по-нататъшно намаляване на лихвите във водещата световна икономика с половин процентен пункт до 2.5 процента, от настоящото им ниво при 3%.

От асоциацията занижиха очакванията си за продажба на съществуващи домове през настоящата година до 5.38 млн., на фона на предходните им прогнози за такива в размер на 5.7 млн.

Друг водещ индикатор за състоянието на пазара на имоти - продажбите на нови домове - отчете през декември понижение до 12-годишен минимум.

Покупките на нови жилища се очаква да се понижат до 637 000, в сравнение с 774 000 през изминалата година.