Продажбите на съществуващи домове са отбелязали понижение през декември, което бе поредното доказателство за кризата на пазара на недвижими имоти в най-голямата световна икономика.

Продажбите на еднофамилни къщи са регистрирали най-голямото си понижение от 25 години насам, на фона на понижението в цената на имотите почти през цялата изминала година.

Спадът в цената на съществуващи домове бе реалност през цялата изминала година, като това бе и първата подобна година от четири десетилетия насам.

През декември са били продадени с 2.2% по-малко съществуващи жилища, до 4.89 млн. на годишна база.

За цялата изминала година продажбите на подобни жилища са се понижили с 13%. Средната продажна цена на жилищата се е понижила през последния месец на миналата година с 1.8%, до ниво от 217 000 долара.

Данните доведоха до влошаване на очакванията за състоянието на пазара на недвижими имоти в САЩ, както и на тези за възстановяването му през тази година.

Нарастват и очакванията, че слабостта на пазара на недвижимите имоти, както и проблемите на ипотечните пазари, ще отведат щатската икономика в рецесия до средата на тази година.

В отговор на подобни очаквания от Фед предприеха през тази седмица изненадващо понижение на лихвите от 0.75 процентни пункта, чийто моментен ефект се изрази в повишение на щатските и азиатските индекси след силните им понижения от началото на седмицата.