Продажбите на съществуващи домове са се понижили в 41 щата в САЩ за тримесечието април-юни, като в същото време спад са отбелязали цените на недвижимите имоти в над една трета от най-големите града в страната, посочиха данни на Националната Асоциация на Строителите.

Данните потвърждават продължаващата слабост в пазара на недвижимите имоти в САЩ - причина за силното забавяне на щатската икономика през първото тримесечие на годината, която е най-голямата от 16 години насам.

В същото време те изненадаха неприятно анализаторите, които прогнозираха повишение на цените на съществуващите домове в 97 от 149-те изследвани големи града.

Като цяло продажбите на съществуващи домове са възлезли на 5.91 млн. на годишна база през второто тримесечие, което е понижение от 10.8%, в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

Средната продажна цена през второто тримесечие се е понижила с 1.5% на годишна база, до 223 800 долара, сочи още статистиката.

Според специалисти, въпреки че цените на недвижимите имоти са се запазили без промяна или са се понижили в основната част от градовете, усеща се тенденция на "намиране на дъно" и много от тях очакват възстановяване на ръста си до края на годината.

Пазарът на недвижими имоти продължава да е силно засегнат от нарастващия брой на лошите кредите в страната.

Индексът на доверието на строителите се е понижил с 2 пункта през август до 22 пункта, което е най-ниската стойност на показателя от 1991 година насам.

Някои щати са усетели най-голямото понижение на продажбата на съществуващи домове, в сравнение с миналата година, като за второто тримесечие те са се понижили с 41.3% във Флорида, 37.5% в Невада и с 23.4% в Аризона.

Шест щата са регистрирали повишение в продажбите на домове през второто тримесечие, като най-голямото е отбелязано в Уайоминг с 10.8% на годишна база, следван от Айова с 4.1%.