Продажбите на съществуващи жилища в САЩ изненадващо са се повишили през април, достигайки най-високата си стойност през октомври, посочиха данни на Националната асоциация на строителите в страната.

Индексът, следящ продажбите, се е повишил до 88.2 пункта през април, в сравнение с 83 пункта месец по-рано. Стойността на показателя през март бе и най-ниската от началото на статистиката през 2001 г.

Въпреки това обаче показателят все още е с 13% под стойността си от април миналата година при ниво от 101.5 пункта.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха той да възлезе на 83 пункта за втори пореден месец.

Стойност на показателя от 100 пункта е еквивалентен на средното ниво на продажбите на съществуващи жилища за 2001 г.

Данните карат инвеститорите да променят своите очаквания относно развитието на сектора на недвижимите имоти в по-положителна посока и да очакват стартиране на възстановяване на сегмента през втората половина на годината.

За да се случи последното обаче, трябва да има и по-нататъшни доказателства за възстановяване, каквито биха били добри данни за продажбите на нови домове в САЩ за изминалия месец.

Трябва да се наблюдава също така и коренна промяна в тенденцията на ежемесечно повишение на просрочените ипотечни заеми, които изваждат на пазара голям брой жилища, преди да станем свидетели на очакваното възстановяване на сектора, коментират още специалисти.

В Средния Запад продажбите на съществуващи домове са се повишили с 13%, което е и най-голямото регионално повишение.

От Асоциацията на строителите очакват продажбите на съществуващи жилища през тази година да възлязат на 5.4 млн., а през следващата година да се повишат до 5.74 млн.

Средната продажна цена на този род жилища се очаква да регистрира понижение от 8.4% през първата половина на годината, а през следващата да се повишат с 4.4%.