Продажбите на жилища във Великобритания са се понижили за трите месеца до септември, регистрирайки най-ниската си стойност от три десетилетия насам, водени от тези в столицата на страната, посочиха изнесени днес данни на RICS, цитирани от Bloomberg.

Агентите на недвижими имоти са продали средно по 11.5 жилища за тримесечието до септември, което бе и най-ниското ниво от началото на статистиката, стартирала през 1978 г.

Най-засегнат от кризата е бил Лондон, където средните продажби са възлезли на едва 8.3 жилища за посочения период.

Броят на агентите, отчели понижение в цените на продадените имоти, е превишил този, отчитащ ръст с 84 през септември.

До голяма степен кризата в сектора на недвижимите имоти се предопределя от глобалната финансова криза и затрудненото кредитиране на желаещите да си купят имоти.

Ипотечното кредитиране в страната се е понижило до най-ниската си стойност от поне 1999 г. насам.

Лондон продължава да е в дъното на класацията по брой сделки, като високите цени там, както и загубата на огромен брой работни места за финансовите специалисти, влошават ситуацията в сектора на имотите.

Специалистите не изключват възможността да станем свидетели на по-нататъшно понижение през следващите месеци.

Вчера министър-председателят на страната Гордън Браун обяви, че правителството ще придобие дялове във водещите банки като Royal Bank of Scotland Group Plc. За около 37 млрд. паунда в подкрепа на финансовата стабилизация.

Банките също така се очаква да продължат заемането на средства на нивата от 2007 г. на потребителите поне в следващите три години, по силата на правителствено споразумение.

През август те са одобрили 32 000 нови ипотечни кредита, или едва една трета от тези в размер на 104 000 година по-рано.

В следствие на затегнатото кредитиране намаляват и продажбите на големите търговски вериги, понижили се с 1.5% през септември, според данни на търговците.