Броят на непродадените жилища в престижния район Хемптънс в Лонг Айлънд, Ню Йорк, е нараснал с 15%, до рекордните 1 673 през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на предходната, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Miller Samuel Inc.

Продажбите отчитат най-голям спад за последните 27 години, в които агенцията за недвижими имоти Town & Country Real Estate води статистика за крайбрежните градове в Лонг Айлънд, на около 100 мили източно от Манхатън.

Ще са нужни 34 месеца, за да може непродадените домове да бъдат продадени по настоящите цени, според Miller Samuel.

Намаленията на бонусите на Уолстройт и закриването на работни места доведоха до понижение в броя на купувачите в Хемптънс, който привлича знаменитости от Холивуд като Сара Джесика Паркър и финансисти, между които и главният изпълнителен директор на Blackstone Group LP Стивън Шварцман.

Продажбите на жилища в квартала падат с 67% на годишна база през първото тримесечие на 2009 г., според данни на Town & Country. Това е най-големият спад в процентно изражение от 1982 г. насам.

Осреднената цена на жилищата се е понижила с 28% в сравнение със същия период на 2008 г., до 698 461 долара. Общата стойност на недвижимите имоти продадени в Хемптънс през първото тримесечие пада със 78%, до 140.2 млн. долара.

Жилищата са поевтинели средно с почти 11% от началото на годината до 15 май, показват данни на София Ким от Streeteasy.com.

Продажбите на земя в луксозния район също намаляват. Общо 29 парцела с възможност за строеж на жилище са били продадени общо за 19 млн. долара през първото тримесечие. Броят е с 56% по-малък в сравнение със същия период на 2008 г., според Suffolk Research Service Inc.