Очаква се продажбите на жилища в САЩ да се понижат през настоящата година до най-ниското им ниво от 2001 година насам, сочи изследване на Freddie Mac.

Очаква се продажбите на нови и съществуващи домове в най-голямата световна икономика да се понижат през настоящата година със 7.1%, до 6.28 млн. броя.

В същото време стойността на наемите се очаква да се понижи до 2.75 трлн. долара, което би било и най-ниската им стойност от 2002 година насам, сочат още прогнозите.

Данните затвърждават слабостта на сектора на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, довела до забавянето на ръста й.

Причината за забавянето в сектора са високите лихви в САЩ, които правят купуването на домове и изплащането на ипотечните заеми по-тежко бреме за населението на страната.

През настоящото тримесечие се очаква равнището на 30-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва да бъде 6.7%, което би било и най-високото им ниво за тази година. За сравнение, през първото тримесечие нивото на лихвите бе 6.2%.

Повишението на лихвите води след себе си и рекордно ниво неизплащани кредити, което е друг сериозен проблем и заплаха пред пазара на недвижимите имоти в САЩ.

От асоциацията на Ипотечните Банкери заявиха през юни, че броят на лошите ипотеки се е повишил с 0.58% през първото тримесечие до най-високата им стойност от началото на воденето на статистика от 1972 година насам.

През май средната цена на имотите се е понижила с 2.1% на годишна база, което бе и десетото й поредно месечно понижение, сочи още докладът.

През 2005 година продажбите на жилища в САЩ се повишиха до рекордните 7.46 млн. броя, след което отбелязаха спад до 6.39 млн. през изминалата година.