Продажбите на жилища в САЩ се очаква да са най-ниски от 2001 година насам

535
Продажбите на жилища в САЩ се очаква да са най-ниски от 2001 година насам

Очаква се продажбите на жилища в САЩ да се понижат през настоящата година до най-ниското им ниво от 2001 година насам, сочи изследване на Freddie Mac.

Очаква се продажбите на нови и съществуващи домове в най-голямата световна икономика да се понижат през настоящата година със 7.1%, до 6.28 млн. броя.

В същото време стойността на наемите се очаква да се понижи до 2.75 трлн. долара, което би било и най-ниската им стойност от 2002 година насам, сочат още прогнозите.

Данните затвърждават слабостта на сектора на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, довела до забавянето на ръста й.

Причината за забавянето в сектора са високите лихви в САЩ, които правят купуването на домове и изплащането на ипотечните заеми по-тежко бреме за населението на страната.

През настоящото тримесечие се очаква равнището на 30-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва да бъде 6.7%, което би било и най-високото им ниво за тази година. За сравнение, през първото тримесечие нивото на лихвите бе 6.2%.

Повишението на лихвите води след себе си и рекордно ниво неизплащани кредити, което е друг сериозен проблем и заплаха пред пазара на недвижимите имоти в САЩ.

От асоциацията на Ипотечните Банкери заявиха през юни, че броят на лошите ипотеки се е повишил с 0.58% през първото тримесечие до най-високата им стойност от началото на воденето на статистика от 1972 година насам.

През май средната цена на имотите се е понижила с 2.1% на годишна база, което бе и десетото й поредно месечно понижение, сочи още докладът.

През 2005 година продажбите на жилища в САЩ се повишиха до рекордните 7.46 млн. броя, след което отбелязаха спад до 6.39 млн. през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...