Продажбите на съществуващи домове в САЩ са се понижили с повече от очакванията през август, като цените им са намалели с рекордна в историята на статистиката стойност.

Резултатите затвърдиха в известна степен изказаното от председателя на ФЕД мнение, че пазарът на имоти по-скоро ще се влоши още преди да започне да се подобрява.

През изминалия месец продажбите на съществуващи домове са се понижили с 2.2% до ниво от 4.91 млн. броя на годишна база, от 5.02 млн. броя предходния месец.

Средните очаквания на анализатори бяха за понижение на продажбите на съществуващи жилища до 4.94 млн. на годишна база, като прогнозите варираха между 4.7 и 5.1 млн. броя.

Средната продажна цена на този род имоти е регистрирала понижение от 9.5% през август в сравнение със същия месец на предходната година, посочиха още изнесените данни. Тя е възлязла на 203 100 долара, в сравнение с 224 400 долара година по-рано.

За еднофамилните къщи средната продажна цена се е понижили с 9.7%, или най-голямото й понижение от началото на статистиката през 1968 година.

Затегнатите кредитни условия, в средата на финансова криза, са сред основните причини за намаляването на обема на продажбите на съществуващи домове.

Продажбите на съществуващи жилища заемат около 90% от пазара, а останалите се инициират от тези на нови жилища.

Днес по-нататъшна яснота за развитието на пазара на недвижими имоти в САЩ ще се внесе от данните за продажбите на нови жилища, които се очаква да са се понижили до 510 000 на годишна база, в сравнение с 515 000 предходния месец. Продажбата на нови жилища са се понижили с 63% от пика им през 2005 година.

Под въздействие и на негативните резултати щатските индекси регистрираха понижение за трети пореден ден, макар и минимално. Широкият индекс Standard & Poor's 500 приключи с понижение от 0.2%.