Испанската компания „Hercesa” ще предложи нова схема за покупка на имоти. Тя предвижда купувачът да изплати само 25% от цената на имота до получаване на право за ползване. Останалата част (75%) може да бъде финансирана посредством банков кредит с ипотека. Повечето компании на пазара у нас изискват купувачът да заплати до 80-90 % от цената на имота преди получаването на Акт 16.

Апартаментите ще се намират в столичния комплекс „Зеленика”, който ще бъде разположен между кварталите Горна Баня и Овча Купел.

Вноските за покупка на имота са разпределени на пет стъпки за период от две години. 500 евро депозит се заплащат при резервация на имота, а при подписването на предварителен договор се внасят 7%. Други 11% от цената на имота е разпределена в месечни вноски за периода на строеж, който продължава 2 години.

При получаване на Акт 15 се заплащат още 7%. Така до Акт 16 (право за ползване) клиентът вече е заплатил около 25% от общата сума. При двустаен апартамент от 78 600 евро това прави общо 19 500 евро.

Оставащите 75% от цената на жилището могат да бъдат финансирани и с банков кредит с ипотека.

Вече е одобрен подробният устройствен план на комплекс „Зеленика” в столицата, а продажбите „на зелено” на имоти в него стартира на 10 октомври в рамките на изложението за недвижими имоти BaLPEx.

Компанията ще вложи над 210 млн. евро в изграждането на квартала, който ще бъде построен на площ от 103 000 кв. метра. В него ще има около 2 000 едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. В проекта са заложени зелени площи, площадки за игра, банки, супермаркети, детска градина, аптека, SPA и фитнес зали, спортни игрища, търговски обекти и места за отдих.

„Зеленика” ще разполага с алтернативна транспортна мрежа, включително и с ЖП гара „Hercesa”, на която ще спират влаковете по линията София – Перник – София. Комплексът ще бъде изцяло газифициран.