На официална церемония днес заместник изпълнителният директор на Българската агенцията за инвестиции Пенчо Ненов връчи сертификат за инвеститор първи клас на „Мол Плевен” АД. Изпълнителният директор Аладин Харфан получи приза за едноименния проект на дружеството. Официални гости на събитието бяха нейно превъзходителство Хеба Елмараки – посланик на Египет и негово превъзходителство д-р Ибрахим Исса – посланик на Сирия. Българската агенция за инвестиции оцени с най-високия клас за инвеститор „Мол Плевен” АД, защото компанията ще вложи 80 млн. лева в изграждането на проекта.

Мястото, където ще бъде издигнат молът се намира в центъра на град Плевен, на площад “Миндиликов”, на мястото на бившата тютюнева фабрика. Имотът е в близост до централната ЖП и автогара, стария градски търговски център (РУМ) и търговския център Ем Дизайн, където се помещават Мосю Бриколаж, магазини Зора и най-големия шоурум за мебели в северна България. Районът, който е в непосредствена близост до идеалния център се оформя като изключително атрактивна търговска зона на града.

„Мол Плевен” ще се изгради върху терен от близо 10 000 кв. м. Разгърнатата застроена площ на молът в града включваща подземните нива ще бъде над 46 800 кв. м, а общата отдаваема площ ще надхвърли 17 800 кв. м. Общо търговските обекти ще бъдат над 108 броя - 97, от които магазини. Колосалната сграда за Плевен ще разполага с два подземни етажа с общо 440 места за паркиране. Предвижда се и допълнително изграждане – Етап 2, което ще осигури допълнителни 140 паркоместа.

Търговският център ще бъде с три надземни етажа, в които гражданите ще се радват на разнообразие както от магазини, обекти за услуги, ресторанти и кътове за развлечения, така и на пет киносалона. Супермаркетът за хранителни стоки ще бъде разположен на площ от над 2 000 кв. м.

Изброените параметри правят проекта първият в града, който отговаря на международните стандарти за търговска сграда от типа мол. Изграждането на „Мол Плевен” и функционирането му като уникален за региона обект има за цел да се превърне и в значима социална придобивка с разкриването на над 1 200 нови работни места.

Проектирането на „Мол Плевен” е поверено на Архитон ЕООД с ръководител арх. Антоанета Златарева. Строителството ще приключи, с откриване и представяне на обекта пред широката публика през пролетта на 2010 г. Финансирането ще бъде със собствени средства и банков кредит.

Брокерските услуги, както и пропърти мениджмънта се извършват ексклузивно от Colliers International. Colliers осигурява също така пазарните проучвания, консултантските услуги в сферата на търговските площи и маркетинга. Компанията ексклузивно представлява инвеститора при отдаване на площите под наем.

Единствен акционер в Мол Плевен АД е компанията Аладин ЕООД. Собственик на дружеството е Аладин Харфан.

В началото на месец юли Аладин ЕООД сключи най-голямата сделка в сферата на недвижимите имоти в Плевен. Сградата на първия хипермаркет за битова техника в Плевен „Технолукс” бе продадена за сумата от 13 млн. лева на плевенската фирма за производство на мебели „Екомебел”.

Аладин ЕООД е инвеститор и в изграждането на мол в град Кърджали. Там компанията ще вложи 38 млн. лв.

Бизнесменът Аладин Харфан е собственик на марката за техника „Елит”, която представлява на пазара посредством компанията си „Е-Елит”. Основен акционер е в строителната компания „Аладин Билдинг” и медико-стоматологичния център „Медстом”.