От 18 до 20 април в Интер Експо Център - София ще се проведе водещото международно изложение за недвижими имоти на Балканите „BalPEx – Balkan Property Exhibition”. Над 150 изложители на площ 4000 кв. м ще представят най-актуалните търговски, индустриални, жилищни и ваканционни проекти.

На пролетното издание на BalPEx ще бъдат показани широк спектър от най-добрите жилищни имоти в София, Пловдив, Варна и другите големи градове. Сред мащабните жилищни проекти са „City of Fountains”, жилищен комплекс „Бяла Черква” – Камбаните, "Резиденшъл парк София", "Панорама сити" във Варна, "Лагера тюлип" и "Витоша тюлип", “Casa Pinea”, "Модера резидънс", "Розлин парк" и др. Повечето от представените обекти предлагат услуги като видеонаблюдение, 24-часова охрана, търговски площи, зелени зони и детски площадки, собствен СПА и фитнес център и други удобства.

Ваканционни имоти - планински, морски и СПА – ще представят проекти от Банско, Боровец, Пампорово, село Баня, Велинград, Сандански, Поморие, Каварна и др. Примери за втори домове на изложението ще бъдат "Вилмар бийч", "Боровец гардънс", Mountain Romance II и апартхотел "Лъки Банско" в Банско, ваканционното селище "Свети Тома" до Дюни, "Ривърсайд вилидж" недалеч от Слънчев бряг и др. Сред предложенията няма да липсват и оферти за покупка на имот в чужбина. Агенции за недвижими имоти ще покажат своите предложения за придобиване на втори дом в Гърция, Дубай и други страни.

Бизнес сградите заемат все по-голям дял от пазара, в който досега доминираше жилищното строителство. Ръстът се проявява и на балканското изложение за имоти BalPEx, на което се увеличава броят и обемите на представяните проекти за офис, логистични и търговски центрове. Осем шопинг мола, които в момента се изграждат из цялата страна, ще бъдат представени от международните консултантски компании "Колиърс" (Colliers International) и "Фортън" (Forton International). Интересът на инвеститорите в търговски площи е насочен не само към София, Варна и Пловдив, а и към по-малки градове. AFI Еurope ще покаже и три проекта за търговски центрове, които се строят на територията на Букурещ.

За първи път ще бъде представен и най-мащабният проект в този сектор - комплекс, който предстои да бъде изграден върху територия от хиляда декара в Божурище. Той ще бъде най-големият не само в България, а и на Балканите. Логистични оператори, търговци и дистрибутори ще имат възможността да купят или наемат съвременни складови площи в непосредствена близост до два паневропейски транспортни коридора - IV и X. Теренът е парцелиран на имоти с площ от 13 хил. до 200 хил. квадратни метра. Директно или предложени от посредниците при отдаването им под наем на BalPEx ще могат да се видят още няколко големи индустриални проекта, основно около Пловдив, както и един във Варна.

Картината на пазара на офиси ще се допълва от един от най-големите собственици на офиси - "Алфа дивелопмънтс". Няколко други големи проекта като "Василев бизнес сити", който ще има около 90 хил. кв. м офис и жилищни площи до софийската Сточна гара, Abacus Business Center South Side Office Center на бул. "България" с общо 10 хил. кв. м офиси ще се предлагат от Source Real Estate Advisors.